+90 530 412 28 56

İnditex Denetimleri

SOSYAL UYGUNLUK , İZLENEBİLİRLİK ve ÇEVRE DENETİMİ

Inditex grubu içerinde yer alan bir marka için üretim yapabilmek için hem üreticinin hem de alt üretici ve tedarikçilerin , Extranet sistemine kayıtlı olmaları ve geçerli bir sosyal denetim skoruna sahip olmaları gerekmektedir. Eğer firma ilk defa sisteme kayıt ediliyorsa; ilk olarak bir ön denetim gerçekleştirilir. Bu ön denetimde firmanın ana hatları ile sosyal uygunluk kapasitesi ölçülür. Altta belirtilen maddeler tespit edilirse; firma ön denetimden geçemez. Buda firmanın en az 6 ay süre ile Inditex sisteminde yer alamayacağı anlamı taşımaktadır.

  • ÇALIŞMA RUHSATI, İTFAİYE RAPORU, YAPI KULLANMA BELGESİ OLMAMASI
  • %100 SİGORTALIK DURUMU KARŞILANAMAMASI
  • ŞEFFAFLIK İHLALİ ( YANLIŞ BELGE VEYA BİLGİ VERİLMESİ)
  • SGK BORCU OLMASI
  • ASGARİ ÜCRET ALTI ÖDEME OLMASI
  • ÇOCUK İŞÇİ – KAÇAK İŞÇİ TESPİTİ

 

Eğer ön denetimde bir uygunsuzluk tespit edilmezse, firma sisteme kayıt edilir. Ön denetimden belli bir süre sonra firma ana denetim gerçekleştirilir. Ana denetim Inditex COC kapsamında gerçekleştirilmektedir.  Ana denetim sonucunda firma A, B,C, D ve bloke skorları alır.

A VE B skorları en yüksek skorlar olup firma Join Life üretebilir.

Eğer firma denetim sonucu C skoru alırsa ya kendisi  yada ana üretici firma sponsor olarak CCAP (düzeltici eylem planlı C) skoruna güncelleniyor.  Bu durumda firma 6 ay boyunca Join life üretimi yapabiliyor. 6 ay sonunda firmaya takip sosyal uygunluk denetimi gerçekleştirilerek puanı güncelleniyor. Takip denetiminde beklenti firmanın A ya da B skoru almasıdır. Eğer firma takip denetiminden tekrar C alırsa; firma Join Life üretme hakkını kaybetmiş oluyor.

Firma ana sosyal uygunluk denetim skoru D olursa; firma kendisi yada ana üretici firma sponsor olduktan sonra firmanın denetim skoru DCAP skoruna güncelleniyor. Bu durumda firma sadece kendisine sponsor olan firmalara Join life dışında kalan siparişlerin üretimini yapabiliyor. 6 ay sonunda firmaya takip sosyal uygunluk denetimi gerçekleştirilerek puanı güncelleniyor. Takip denetiminde beklenti firmanın A ya da B skoru almasıdır. Eğer firma takip denetiminden tekrar D alırsa; firma bloke oluyor.

 

İZLENEBİLİRLİK

 

Sosyal ve çevre denetimi yanında Inditex tarafından siparişlerin izlenebilirliğinin denetlendiği “İzlenebilirlik” denetimleri gerçekleştirilmektedir. Denetimlerde adet, irsaliye ve fatura kontrolü ile verifikasyonu (doğrulama) yapılmaktadır.