+90 530 412 28 56

Sosyal Uygunluk Denetimi

Klasik anlamı ile sosyal uygunluk üretimin tüm süreçlerinde kişilerin özlük haklarının sağlanması ve sağlık ve güvenli bir çalışma ortamının sağlanması için oluşturulan disiplinler bütünüdür. Sosyal Sorumluluk her ne kadar yeni bir kavrammış gibi karşımıza çıksa da aslında tarihçesini milattan öncesine dayandırmak mümkündür. Örneğin Sümerler döneminde yazılan tabletlerde işçilerin dinlenme günleri ile ilgili bilgiler yer almaktadır. 

ASGARİ ÜCRETİN DOĞUŞU – DEVRİK AĞIZLI ÇANAKLAR: Ekonominin kayıt altına alınmaya yeni başlandığı MÖ 3500-3000’de işçilerin ve kölelerin bir günlük yevmiyeleri /tayın (ekmek, tahıl yada yiyecek)payları çan biçimli devrik ağızlı çanaklarla ölçülürdü. Bu çalışan insanlara günlük ya da öğünlük besinlerinin standart miktarda verildiğinin göstergesi olarak kabul edilmektedir. Böylece günümüzdeki asgari ücret uygulamasına benzer şekilde işçi ve kölelere verilen paylar standart hacimler halinde düzenlenerek bir şekilde Asgari Ücret ücret uygulamasında olduğu gibi minimum standart miktar belirlenmiştir.

 

Aslında MÖ den başlayan bu yaklaşımda esas amaç ürünlerin etik değerler gözetilerek sağlıklı ve güvenli üretim yerlerinde işçilerin tüm hak ve sorumlulukları sağlanarak üretilmemesinin sağlanması olarak özetleyebiliriz. Bu uygulanması için markalar gerek uluslararası standartları ( sa8000, BSCI, SEDEC, ICS) SAĞLANIYOR OLMASINI vede kendi oluşturdukları COC Code of Conduct ( Davranış Kuralları ) Göre tedarik zinciri boyunca yer alan firmaları kendi ekipleri yada 3.rd parti denetim firmaları ile denetlemektedirler.