+90 530 412 28 56

SLCP

LCP sosyal denetimler için verimli, ölçeklenebilir ve sürdürülebilir bir çözüm oluşturmak için ortaya çıkan bir oluşumdur. SLCP ile denetim yorgunluğuyla mücadele etmeyi amaçlamaktadır. Aynı kapsam çevçevesinde gerçekleştirilen birçok  denetim geçirmek yerine, sosyal koşulları ve çalışma koşullarını objektif olarak değerlendirmek, ilgili ve gerekli verileri toplamak ve tüm bu bilgi belgelerin doğrulaması şeklinde bir süreç uygulanmaktadır. Bu şekilde benzer denetimler için harcanacak olan zaman işgücü ve kaynakların sosyal ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine kullanılabilmesine olanak sağlanacaktır.

 

SLCP EVRELERİ

I- Öz değerlendirme ( Self Assessment )

Firmaların öz değerlendirme Excel formuna yada SLCP portal üzerinden talep edilen bilgileri doldurmalarıdır. Doldurulan bilgi ve verilen cevaplar bir sonraki aşama olan Doğrulama (Verification) aşamasında doğrulayıcı tarafından kontrol edilecektir.

 

Öz değerlendirme Aşamaları

 

pastedGraphic.png

 

  1. Firma Profili
  2. İşe Alım
  3. Çalışma Saatleri
  4. Ücret ve Haklar
  5. İşçiye olan Muamele
  6. Çalışan Katılımı
  7. İş Sağlığı ve Güvenliği
  8. İş sonlandırılması
  9. Yönetim Sistemleri

 

II- Doğrulama (Verifikasyon)

Onaylı bir doğrulayıcı tarafından firma ziyaret edilerek Öz değerlendirmede girilen bilgi ve cevaplanan soruların doğruluğunun saptanmasıdır

 

III - Doğrulanmış Değerlendirmenin Paylaşılması

Doğrulanma bittikten ve doğrulayıcı sistem üzerinden tamamladıktan sonra istenilen AH izin verilerek paylaşılabilir.

Yada Gateway üzerinden mail yolu ile paylaşılabilinir.

 

  1. SA 8000 Nedir ?

 

SA 8000 Sosyal Sorumluluk Standardı ilk olarak 1997 yılı Ekim ayında, çalışanların temel haklarını garanti altına almayı amaçlayarak, SAI (Social Accountibility International) Uluslararası Sosyal Sorumluluk Örgütü tarafından yayınlanmıştır. SA 8000 İlk tedarikçi değerlendirme standardı olarak da kabul edilmektedir. Genel olarak ürünlerin üretilmesi aşamasında etik kuralların uygulandığının ve sosyal uygunluk olarak tüm gerekliliklerin yerine getirildiğinin taahhüdüdür. Bu taahhüt sadece firmanın değil aynı zamanda iç ve dış paydaşların da katılımı ile sağlanılmaktadır.

SA 8000 standardının sosyal sorumluluk konu başlıkları aşağıdaki gibidir ve SA 8000 bu konuları isteğe bağlı yani gönüllük esasına dayalı şekilde yerine getirmektedir.

• Çocuk Emeği

• Zorla veya Mecburi Çalışma

• Sağlık ve Güvenlik

• Birleşme Özgürlüğü ve Toplu Sözleşme Hakkı

• Ayrımcılık

• Disiplin Uygulamaları

• Çalışma Saatleri

• Ücretlendirme

• Yönetim Sistemi

 

SA 8000 belgesi 3 yıl için geçerlidir. Ancak firma her yıl bir takip denetimine girer. Burada SA8000 standardının sürdürülebilir şekilde uygulandığının takip ve kontrolü amaçlanmaktadır.